SVJETSKI DAN JABUKE


SVJETSKI DAN JABUKE

Učenici naše škole su u ponedjeljak, 21. oktobra 2018. godine, sa profesoricama Darijom Knežević i Naidom Alić obilježili Svetski dan jabuke (20.10.). S vremenom je tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatila i naša škola želeći da se na taj način istakne važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Tim povodom, učenici i članovi biološko-ekološke sekcije su pripremili pano na temu: „Dan jabuke i važnost jabuke u ishrani“, a svi učenici i profesori su imali priliku da se počaste jabukom za vrijeme odmora.
Učenici su se podsjetili da:
Dan jabuka se obilježava od 1990. godine
jabuka je prozvana kraljicom voća
jabuka je važna u zdravlju i prehrani ljudi
najkompletnije je voće u ljudskoj prehrani jer sadrži gotovo sve što ljudski organizam treba
puna je vitamina i minerala (vitamin C, A, E, B1, B2, B6, beta karoten, vlakna, kalij, kalcij, fosfor, željezo, magnezij i ugljikohidrati)
u jabuci je 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava
preporuka je da se svaki dan pojede po jedna jabuka