21.februar Međunarodni dan maternjeg jezika

  1. februar Međunarodni dan maternjeg jezika

UNESCO – v dokument 16/C iz 1970. godine kaže: „ Maternji jezik označava put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturom grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti“.

Članice organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu obilježavaju danas Međunarodni dan maternjeg jezika, s ciljem promoviranja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

Generalna skupština UNESCO- a proglasila je 1999.- e Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952.god. ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestirali zato što njihov jezik nije proglašen za zvanični.

Važnost toga dana potvrđena je 2001. aklamacijom na 31. glavnoj skupštini UNESCO –a. Tada je usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u PETOM članu piše “.. svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebno na maternjem jeziku.“

Od tada se svake godine slavi u svijetu Međunarodni dan maternjeg jezika kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda.

Prema procjenama, gotovo svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6000 jezika, do kraja 21. stoljeća odumrijeti više od polovine, čak i do 90%. U proteklih 18 godina slavljenja jezika naroda u svijetu cilj je bio ukazati na značaj i zaštitu jezične raznolikosti, kulturu i suživot, s akcentom na nematerijalnom naslijeđu i kulturnoj raznolikosti. Bogato jezičko naslijeđe u Bosni i Hercegovini, upotreba i stvaranje na jezicima tri naroda i 17 nacionalnih manjina, dovoljan su razlog da se taj dan obilježava i u Bosni i Hercegovini.

Jezik, naime, nije samo „sistem jezičkih znakova uređenih prema određenim pravilima koji služi za komuniciranje u svakodnevnici“ već je svaki jezik jedinstveno spremište ljudskih iskustava i spoznaja. Očuvanje nekog jezika uvijek znači i priznanje posebne vrijednosti regionalnog identiteta, pa kod nekih jezik nestane, svjetska zajednica izgubi dio znanja o samoj sebi.

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA OBILJEŽEN JE U NAŠOJ ŠKOLI