8.septembar – Međunarodni dan pismenosti

Povodom obilježavanja 8. septembra, Međunarodnog dana pismenosti, učenice II2 i II3 razreda naše škole u pratnji profesorice Dijane Handžić, posjetile su izložbu “SLOVOM O SLOVU: Tragovima bosanske pismenosti” u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.

Pored posjete izložbi bile su u prilici poslušati i predavanje na istu temu organizirano od strane Instituta za jezik, a pod pokroviteljstvom BZK “Preporod”. Ovo predavanje istaklo je duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju pismenosti na bosanskom jeziku prateći razvoj te pismenosti od srednjeg vijeka pa kroz stoljeća koja slijede.

Bosna je zamlja u kojoj se tokom prošlosti, a pod utjecajem raznih osvajača, govorilo različitim jezicima i pisalo na različitim pismima, zbog čega se u novije vrijeme pokazala izuzetno interesantnom široj naučnoj zajednici istraživača starih rukopisa i kulturnohistorijskih spomenika. Podatak da su bosanski srednjovijekovni prepisivači prepisivali tekstove koji su u njihovo doba bili stari i po dvje stotine godina, naučnu javnost ostavlja bez daha.

Učenice naše škole uživale su u ovom interesantnom predavanju i sa radošću su, pored novousvojenog znanja i lijepih utisaka, ponijele katalog izložbe kako bi nova saznaja prenijele i svojim kolegama u školi.

Njihovi posjetu izložbi zabilježili su reporteri dnevnog lista “Avaz” kojima se zahvaljujemo na ustupljenim fotografijama.