Čestitka povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Ove godine se navršava 26. godina od sticanja nezavisnosti naše domovine koja je međunarodno priznata u svojim granicama.
Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.
Shodno tome, Vijeće ministara Evropske unije je 6. aprila 1992. godine donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.
Istog dana – 6. aprila 1992. godine, na dan kada je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata, počela je agresija na Bosnu i Hercegovinu.
Ogromna cijena koja je plaćena nevinim ljudskim životima, je omogućila život u nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini.
Hrabrost građana Bosne i Hercegovine, koji su svojim životima branili domovinu, izlagali se svakodnevnim bombardovanjma i snajperskim hicima, je razlog što mi, građani Bosne i Hercegovine, danas u slobodi i nezavisnosti obilježavamo ovaj važni događaj u histoji naše domovine – 1. mart – Dan nezavisnosti.
Dužnost svakog građanina naše domovine treba biti razvijanje patriotizma, a vlastitim primjerom trebamo pokazati odanost domovini, spremnost za očuvanje njene nezavisnosti i jasno isticati da je naše opredjeljenje život unutar Evropske unije.
Koristimo se prilikom da svim učenicima i uposlenicima naše škole čestitamo 1. mart- Dan nezavisnosti.

superbandera-bosnia_herzegovina_hw