Dan državnosti BiH

U srijedu 25. novembra se obilježavaju 72 godine od održavanja jednog od najvažnijih događaja koji su obilježili historijski put BiH, put ka stvaranju nezavisnog i slobodnog društva.

Kroz protekli period se Bosna i Hercegovina suočavala sa različitim izazovima i pritiscima, kojima se željelo spriječiti stvaranje društva u kojem će ravnopravnost svih građana i samostalnost u donošenju odluka biti onemogućene.

Na ovaj dan, prije 72 godine, u Mrkonjić Gradu je održano Prvo zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, čime su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslovenske federacije, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Odluke ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju trajne vrijednosti ovog društva u kojem je osigurana ravnopravnost Muslimana, Hrvata i Srba koji u njoj žive.

Ali, građani BiH su već u aprilu 1992. godine bili ponovo, bez svoje volje, svjedoci i učesnici u ratu, jer agresija na našu zemlju koja je počela u aprilu 1992. godine i trajala do novembra 1995. godine još jednom je predstavljala izazov za sve stanovnike naše domovine.

Hrabrost građana Bosne i Hercegovine i odlučnost da se brani domovina su bili ključni razlozi za opstanak BiH, te zahvaljujući toj činjenici proslavljamo 72 godine života u slobodi.

Odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.

Svim učenicima i uposlenicima čestitamo Dan državnosti.

Obavjštavamo učenike i uposlenike da je srijeda 25.12.2015. godine neradni i nenastavni dan.

domovina