DOMOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI

  1. novembra 1943. godine, prvim zasjedanjem ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine.
    Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro. Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.
    Od svog nastanka do danas naša domovina je prolazila kroz teška i izazovna historijska razdoblja i suočavala se sa pitanjem opstanka u više navrata, ali odlučnost njenih građana, njenih naroda je uvijek odnosila pobjedu nad svim silama i snagama koje nisu željele vidjeti cjelovitu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Hrabrost građana Bosne i Hercegovine i odlučnost da se brani domovina su bili ključni razlozi za opstanak BiH i u periodu od aprila 1992.god. do novembra 1995.godine, te zahvaljujući toj činjenici proslavljamo godine života u slobodi.

Odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, srijeda 25.11.2020.god. je neradni i nenastavni dan.

Svim učenicima, uposlenicima Srednje zubotehničke škole  kao i građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine