eTwinning projekat „Famous female mathematicians 2“

U prostorijama Srednje ekonomske škole u Sarajevu, 07.02.2018. godine je održana radionica “Matematičarke u Bosni i Hercegovini”. Ovoj radionici prisustvovali su učenici i nastavnice/profesorice iz 5 škola, OŠ ¨Osman Nakaš¨, OŠ ¨Pofalići¨, Srednja ekonomske škole, Gimnazija Dobrinja i Srednje zubotehničke škole. Našu školu su predstavljale učenice: Nezir Zerina, Ćato Amra, Bakić Belinda i Hadžiahmetović Šejla u pretnji profesorice Šemsije Kulenović. Učenici su prezentirali rezultate svog istraživanja o matematičarkama u Bosni i Hercegovini. U drugom dijelu radionice, učenici su naučili i pravili svoj dekupaž “Famous female mathematicians 2”, dijelili čokolade i ponovili o razlomcima.

U okviru eTwinning projekta „Famous female mathematicians 2“ na kojem radi  eTwinning tim naše škole, zajedno sa još 27 škola iz regiona,  u prostorijama naše škole 21.februara 2019.godine, održana je radionica pod nazivom „Ko je bila Vera Šnajder?“.

Radionici su prisustvovali učenici i profesorice Gimnazije Visoko,  Srednje ekonomske škole, Srednje zubotehničke škole, Bošnjačke gimnazije i OŠ”Pofalići” i OŠ Osman Nakaš..

Gost predavač na radionici bila je akademik prof. dr. matematičkih nauka Mirjana Vuković,  koja je prisutnim održala predavanje o životu i radu profesorice  Vere Šnajder.

Vera Šnajder  je rođena prije 115 godina. U Comptes Rendus des Sciences de l’Academie des Sciences objavljen je njen  naučni rad iz Matematike, koji predstavlja prvi naučni rad, koji je objavio autor iz Bosne i Hercegovine. Iako joj je ponuđeno da radi za Ministarstvo zrakoplovstva Francuske, ona je ostala u Bosni i Hercegovini i svoj život posvetila radu sa mladima. U  historiju je ušla kao prva žena dekan jednog od bosanskohercegovačkih fakulteta, ali i kao prva žena dekan u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon predavanja svi učenici su bili podijeljeni u grupe, gdje su rješavajući zadatke  dešifrovali poruku. Najuspješnija  grupa je dobila  diplome. Nakon završetka radionice, svi prisutni su pogledali izložbu stripova. Stripove su pravili saradnici u projektu, upotrebom raznih web alata.

Hvala eTwinning timu Srednje ekonomske škole!!!