Izložba – Umjetnička instalacija Sedam

Izložba – Umjetnička instalacija Sedam – Mjesto Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina (u parku Kemal Monteno na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće, preko puta naselja Ciglane).

Umjetnica – Ada Sivac

Otvorenje – 3.5.2024.Vrijeme – 19:00 h- Umjetnička instalacija SedamU ciklusu od četrnaest radova, Ada Sivac istražuje vječitu dihotomiju između vrlina i grijeha, postavljajući ih kao temeljne koncepte koji neizbježno prožimaju ljudsku egzistenciju. U njenim djelima, ovi suprotni koncepti postaju protagonisti u drami života, često se susrećući i sukobljavajući, ali uvijek plešući u beskonačnom krugu ljudskog postojanja. Posmatrači se pozivaju da razmišljaju o njihovoj dinamici, o tome kako se vrlina može pretvoriti u grijeh, a grijeh u vrlinu, kako se snaga i slabost uvijek izmjenjuju u ljudskoj prirodi. Radovi postaju mostovi koji pomažu čovjeku da prodre u dubine vlastite egzistencije, otvarajući put ka spoznaji sebe. Cilj ovog procesa nije isključivo samospoznaja, već i transformacija. Umjetnička instalacija “Sedam” podstiče istraživanje misli i osjećanja i razmišljanje o postupcima. Kroz promatranje radova, suočavamo se sa vlastitim vrlinama i grijesima, prepoznajemo naše snage i slabosti te shvatamo kako one oblikuju naš život. Radovi nastali kao kritika društva zbog smanjenog osjećaja za vrlinu i grijeh postavljaju se kao put prema preobrazbi ljudskog duha putem samostalnog propitivanja.U prošlosti, ljudi su često gledali na vrline kao na put ka moralnom savršenstvu, dok su grijesi bili osuđivani kao moralni pad.

Međutim, suvremeno društvo često relativizira ove pojmove, minimizirajući njihov značaj. Ada Sivac kroz instalaciju naglašava važnost razvoja i prakticiranja vrlina kako bismo stvorili bolje i harmoničnije društvo, ali prvenstveno bolju verziju sebe. Radovi predstavljaju podsjetnik na moralne vrijednosti koje su od suštinskog značaja za nas, pozivajući nas na dublje razumijevanje i primjenu vrlina u svakodnevnom životu.

Biografija umjetnice

Ada Sivac, slikarica i skulptorica, rođena je 1999. godine u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu. Nakon završene Srednje zubotehničke škole upisuje nastavnički odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Magistar je likovne umjetnosti – edukacije likovnih umjetnosti – kao i dvostruka dobitnica priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu i dobitnica tri Zlatnika Grada Sarajeva. Učestvovala je na nekoliko zajedničkih izložbi predstavljajući radove u skulptorskom i slikarskom mediju.