Empatija na sceni- radionica

Dana 24.11.2023. godine, u 9:40h u „Srednjoj zubotehničkoj školi“ održana je radionica „Empatija na sceni“, čiji je cilj bio učenicima i učenicama naše škole dočarati jednu od radionica koje smo prošli u vidu programa NuM2023. U radionici je učestvovalo 37 učenika sa dvije profesorice, u čijoj smo pratnji posjetili Muzej Semberije u Bijeljini. Radionicu je vodilo 6 učenica koje su sudjelovale u radionicama u Bijeljini. Ta posjeta nam je bila vrlo lijepo iskustvo, te smo je pokušale što bolje dočarati drugovima i drugaricama iz našeg i susjednog odjeljenja, koji ove godine, nisu imali priliku učestvovati u istoj. Radionicu smo održale u amfiteatru škole, te su je sačinjavale četiri vježbe, koje smo osmislile po uzoru na vježbe koje smo prošle u Bijeljini.

U prvoj vježbi učenici su imali zadatak da se rasporede u krug, te da jedan po jedan predstave druga/drugaricu pored sebe, opisujući ga jednom manom i vrlinom. Ovom vježbom smo imali priliku bolje upoznati kolege iz drugog odjeljenja i naučiti nešto novo o njima.

U drugoj vježbi, rasporedili smo učenike po amfiteatru, te su imali zadatak da se, kada pustimo muziku, počnu nasumično kretati kroz prostor. Kada muzika stane, najbližoj osobi pored sebe potrebno je dati kompliment ili otkriti neku tajnu. Kroz ovaj zadatak, učenici stiču samopouzdanje i bolje povjerenje u svoje prijatelje.

U trećoj vježbi, svima smo podijelili papiriće, na koje je trebalo napisati neku negativnu situaciju. Zatim smo skupile papiriće, pomiješale ih i podijelile nasumično, tako da svako dobije tuđi papirić. Cilj vježbe je bio iz svake negativne situacije izvući nešto pozitivno, a kao primjer smo im dali situaciju: „Pao je snijeg, zatrpao je sva auta na parkingu.- Pao je snijeg, bliži se Nova godina, idemo na skijanje.“

U zadnjoj vježbi, prikazali smo situaciju dječaka koji je predstavljen kao zlostavljač, međutim nakon razgovora sa njim dolazimo do saznanja da je on zapravo brat od žrtve fizičkog i psihičkog nasilja, te da je to bio njegov način „osvete“ zbog želje da zaštiti brata i ljubavi prema njemu. Ovom vježbom smo htjele pokazati da je uvijek važno sagledati situaciju i iz drugog ugla, te da uvijek trebamo imati empatije prema drugima. Prema reakcijama učesnika, naših drugova i drugarica, uvjerene smo da se svima dopala naša radionica, te da su stekli nova saznanja, kako jedni o drugima, tako i o osjećanjima i empatiji prema ljudima oko sebe.