Međunarodni dan prosvjetnih radnika

U petak, 05.10.2018.god. uposlenici Srednje zubotehničke škole su  obilježili Međunarodni dan prosvjetnih radnika.

Povodom Dana prosvjetnih radnika upriličena je svečana sjednica Nastavničkog vijeća na kojoj je direktorica škole, prof. Jašarbašić  Elvira istakla da Svjetski dan učitelja 2018. obilježava 70. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948.) koja priznaje obrazovanje kao ključno temeljno pravo i uspostavlja pravo na besplatnu, obaveznu izobrazbu, osiguravajući inkluzivni i pravičan pristup djeci.

Ipak, obrazovanje i dalje nije dostupno za oko 264 miliona djece i mladih širom svijeta.
Direktorica škole je istakla da je UNESCO za ovogodišnji moto izabrao:

“Pravo na obrazovanje znači pravo na kvalificiranog učitelja”.

Time se željelo istaći da se pravo na obrazovanje ne može postići bez prava na obrazovane i kvalificirane nastavnike. “Kvalificirani učitelj” podrazumijeva ne samo njegovu razinu obrazovanja nego i motiviranog, zadovoljnog učitelja čiji društveni položaj i dignitet jamči njegovu maksimalnu angažiranost u ostvarivanju zadaća  odgoja i obrazovanja. Sam takav učitelj bit će garancija za svaku reformu i svaki izazov koji savremeno društvo postavlja pred njega.

Direktorica škole je podsjetila nastavnike na Brošuru – Standardi zanimanja i na 7 nastavničkih kompetencija koje je pojedinačno istakla uz akcenat da nastavnici i dalje ispunjavaju potrebe budućih generacija, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji.

Ulaganjem u obrazovanje stvaramo bolju budućnost !

Povodom Svjetskog dana nastavnika upriličen je i ispraćaj koleginice, profesorice Bosanskog/Hrvatskog/Srpskog jezika i književnosti Nermine Mulović u  penziju.  Profesorica Nermina Mulović je bila dugogodišnji uposlenik ustanove koja je mnogo generacija podučila, prenijela svoje znanje i iskustvo. Ispred uposlenika Srednje zubotehničke škole direktorica, prof. Jašarbašić  Elvira uručila je i skromni poklon kao mali znak pažnje. Profesorica Nermina Mulović je među svojim radnim kolegama stekla prijatelje sa kojima dijeli mnogo lijepih sjećanja, ali i prijatelje na koje se može uvijek osloniti u budućnosti. Uz emotivan govor koleginica Nermina Mulović zahvalila se kolegama i koleginicama na iznenađenju kao i na nesebičnom zalaganju na nastavi i unapređenju nastavnog procesa, a posebno je istakla da joj je drago što je ispraćaj doživjela baš na današnji dan – Dan nastavnika. Svojim kolegama je zaželila puno sreće u daljem radu, jer nastavnička profesija stvara nove profesije i teško je zamisliti koliko daleko doseže uticaj prosvjetara i koliko su mladi ljudi usmjereni prema onome što ih danas ispunjava kao odrasle ukoliko mi kao prosvjetni radnici ne pružimo maksimum.

Nakon svečane sjednice Nastavničkog vijeća i ispraćaja koleginice u penziju dalje druženje uposlenici Srednje zubotehničke škole nastavili su na Trebeviću uz svečani ručak u Pino Nature Hotel.

S R E T AN !!