POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA – POTOČARI

Dana, 14.9.2019. godine su učenici odjeljenja drugog razreda naše škole, njih 104, u pratnji profesorica Melise dr.Livnjak i Šejle Vojniković, posjetili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je već drugu godinu u Budžetu obezbijedilo sredstva za realizaciju posjete učenika srednjih škola Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u školskoj 2019/2020. godina.
Kako je istaknuto, Ministarstvo na ovaj način želi kod učenika razvijati svijest o pripadnosti domovini, razvijati patriotska osjećanja kod učenika kao i osjećaje za pravičnost i istinu.
Naša profesorica historije, Šejla Vojniković je na adekvatan način za vrijeme puta prema Potočarima prenijela historijske činjenice vezane za period agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995.god., kao i činjenice o danu pada Srebrenice kao i opis događaja koji su uslijedili nakon toga.
Zahvaljujemo se resornom Ministarstvu na organiziranoj posjeti, obezbijeđenoj policijskoj pratnji i pratnji vozila hitne pomoći kao i svim nastavnicima i učenicima koji su se odazvali i posjetili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.
U našoj školi, sad već tradicionalno, učenici IV-ih razreda posjećuju Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine tako da je i školske 2019/2020.god. planirana posjeta i za učenike završnih razreda JU Srednje zubotehničke škole.