Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari


Učenici četvrtih razreda su u ponedjeljak, 24.04.2023. godine zajedno sa profesorima:
prof. Delić Samir, razrednik IV1
prof. Vojniković Šejla, razrednica IV2
prof. Kurtović Vedad, razrednik IV3
prof. Džafo Adisa, razrednica IV4 i
prof. Kulenović Šemsija
realizirali posjetu Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Ispred Zemaljskog muzeja Sarajevo u 08:00h je bilo vrijeme polaska autobusa, a vrijeme povrataka 19:00h. Pri dolasku učenici su obišli mezarje kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida u julu 1995. godine. Nakon toga, učenici su se okupili ispod Musale, centralnog dijela mezarja, gdje im je jedan od kustosa održao historijski čas. Potom su se uputili prema stalnoj postavci Srebrenički genocid- muzeju, Multimedijalnoj sobi/Dokumentacionom centru SENSE kako bi pogledali video projekciju o genocidu u Srebrenici u trajanju od 30 minuta (film), obišli tvornicu akumulatora (halu gdje su bili zarobljenici). Na samom kraju učenici su imali priliku da saslušaju životnu priču Nedžada Avdića, haškog svjedoka, tačnije svjedočenje jednog od rijetkih koji su preživjeli streljanje u Srebrenici, 1995. godine.

Naša profesorica historije, Šejla Vojniković je na adekvatan način za vrijeme puta prema Potočarima prenijela historijske činjenice vezane za period agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995.god., kao i činjenice o danu pada Srebrenice kao i opis događaja koji su uslijedili nakon toga.

U našoj školi  je praksa da učenici četvrtih razreda posjete Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine tako da je i školske 2022/2023. god. planirana posjeta i za učenike završnih razreda JU Srednje zubotehničke škole.