Posjeta Muzeja „Alija Izetbegović“

U utorak, 14.05.2019.god.učenici su sa nastavnicom Šejlom Vojniković posjetili Muzej Alija Izetbegović.
Muzej „Alija izetbegović“ osnovan je na četvrtu godišnjicu Predsjednikove smrti, 19. oktobra 2007. godine u vratničkim kapi kulama Ploča i Širokac. Zahvaljujući poštovaocima lika i djela Alije Izetbegovića, iznad Šehidskog mezarja Kovači podignut je još jedan spomenik koji svjedoči o borbi za Bosnu. Muzej “Alija Izetbegović” je prvobitno bio osnovan kao jedna od depandansi Muzeja Sarajeva, a Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 31.12.2009. godine postaje zasebna javna ustanova ovog kantona. Na ovaj način otvorile su se nove mogućnosti za uspješan kulturni i društveni rad ove institucije.
Pored stalne postavke koja je dostupna posjetiocima tokom cijele godine, Muzej „Alija Izetbegović“ nastoji ostvariti proaktivan pristup kako bi potakla interes posjetilaca za period najmlađe historije Bosne i Hercegovine, obilježene likom i djelom Alije Izetbegovića.
U skladu sa svojim programom, Muzej organizuje radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Nakon obilaska Muzeja, popraćenog predavanjima koje drži profesionalni vodič, učenici imaju priliku da stečeno znanje i dojmove zabilježe u svojim likovnim i literarnim radovima. Pored rada s učenicima, Muzej podržava i naučno-istraživačke i diplomske radove studenata, te doktorske disertacije intelektualca i naučnika, stavljajući im na raspolaganje svoju biblioteku i razne vidove historijskih izvora.
Mobilna izložba fotografija o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića zaslužuje posebnu pažnju. Izložba je prvi put prikazana 2008. godine u Istanbulu, te je kasnije posjetila preko pedeset gradova širom Bosni i Hercegovine i inostranstva. Na ovaj način obrazovnim institucijama je pružena mogućnost organiziranja dodatne edukacije te je pobuđen interes javnosti za istinom o prvom Predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine.

Posjeta je bila organizovana kao što je to inače tradicija škole i učenici I-1 razreda su imali priliku pogledati film o životu i djelu predsjednika Alije Izetbegovića, a prisustvovali su i predavanju kustosice o Sarajevskom procesu.