SEPTEMBAR: MJESEC TERENSKE NASTAVE U OKVIRU NASTAVNOG PREDMETA HISTORIJE

U mjesecu septembru prof. historije Šejla Vojniković je iskrostila lijepo vrijeme i sa svojim učenicima organizovala vanučioničku terensku nastavu uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Značaj terenske nastave je višestruk. To je  najefikasniji oblik učenja i poučavanja jer se učenicima pruža prilika funkcionalnog posmatranju i uočavanju kompleksnosti geoprostora kroz historiju.

U srijedu, 8.9.2021.god. učenici II 4 razreda posjetili su Gazi Husrev begov bezistan i Brusa bezistan te saznali na koje sve načine se odvijala trgovina u Sarajevu u osmanskom periodu.

Istog dana, su posjetili i Bakr-babinu džamiju, jednu od najstarijih sarajevskih džamija. Džamija je posebna iz više razloga. Naime, u dvorištu džamije se nalazi i Atmejdan, arheološko područje i nacionalni spomenik BiH iz srednjeg vijeka, gdje su se u osmanskom periodu kažnjavali prijestupnici. Također, posjeduje najdužu lehvu. Na temeljima Atmejdana sagrađena je džamija 1544.g.

Potom su učenici II4, posjetili kuću poznate i bogate, trgovačke, srpske pravoslavne porodice Despić. Kuća se nalazi u vlasništvu Muzeja grada Sarajevo, a njima je poklonjena od strane porodice Despić. Učenici su razgledali spoljašnjost kuće, kao i unutrašnjost gdje se nalazi originalni namještaj koji je koristila ova porodica. Učenici su ragledali sobe u Despića kući u grupama od 7 učenika,uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Dana 8.9.2021.god. učenici II2 odjeljenja su posjetili spomen obilježje koje se nalazi u starom gradskom grobljua a kako bi vidjeli gdje se nalazi zajednička grobnica Vidovdanskih heroja, među kojima je i Gavrilo Princip,atentator na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda,nakon čega je započeo I svjetski rat.

Dana 11.9.2021.g.Učenici II1 razreda su bili u razgledanju vjerskih objekata u našem gradu i to: 1.Stare pravoslavne crkve,koja se ubraja u najstarije sakralne objekte na našim prostorima; 2.Katedrale Srca Isusova,stolne crkve Vrhbosanske nadbiskupije i 3.Gazi Husrev begovoj džamiji, zahvaljujući kojoj je naš grad, u osmanskom periodu dobio status Šehera-grada.

Učenici su prilikom posjeta upoznali bogatstvo naše historije i kulturne baštine našeg naroda. Takođe tokom posjeta različitim vjerskim objektima mladi se podstiču na vjersku toleranciju,te da nauče nešto novo o svim religijama u BIH.