SVJETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-a

Svjetski dan AIDS-a, koji ove godine obilježava 30. godišnjicu, svake se godine u svijetu obilježava 1. decembra.

Međunarodni simbol svjesnosti i podrške prevenciji i liječenju HIV/AIDS-a je crvena vrpca.

Bosna i Hercegovina se također pridružuje ovoj globalnoj akciji raznim preventivnim i edukativnim aktivnostima širom zemlje, a učenici naše škole su u holu škole postavili plakat „Voli i  budi zdrav“ kako bi obilježili Svjetski dan AIDS-a.

U petak, 30.11.2018.god. u amfiteatru škole učenici su prisustvovali i predavanju doktorice Alije Drnda u organizaciji Crvenog križa BiH. Doktorica Alija Drnda je informisala o spolno prenosivim bolestima u cilju podizanje svijesti o važnosti testiranja na HIV i poznavanja vlastitog statusa kako bi oni koji još ne znaju za svoj HIV-pozitivan status započeli liječenje, a oni koji su HIV–negativni nastave sa zaštitničkim ponašanjima prema infekciji.

Preporuke za testiranje su usmjerene prvenstveno osobama koje su zbog rizičnih ponašanja izložene povećanom riziku zaraze virusom HIV-aInfekcija HIV-om može dugo biti bez simptoma, pa ljudi nisu svjesni infekcije, zbog čega je najbolje znati svoj status.

Svaziland, Lesoto, Bocvana, Južnoafrička Republika i Namibija, po podacima iz “CIA World Factbook” trenutačno su najpogođenije zemlje svijeta HIV-om. Najviše zaraženih među njima, čak 27,2 posto živi u Svazilandu.  Unatoč napretku moderne medicine od otkrivanja AIDS-a, tijekom 2017. godine je, po podacima UNAIDS-a (UN-ova programa za AIDS) od bolesti povezanih sa zarazom HIV-om umrlo 940.000 ljudi. Po podacima iz 2017. u svijetu trenutačno s virusom HIV-a živi 36,9 milijuna ljudi. Među njima je 1,8 milijuna djece mlađe od 15 godina i još 1,8 milijuna novozaraženih.

Cilj obilježavanja ovog svjetskog dana je podizanje svijesti javnosti o infekciji HIV-om i AIDS-u, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima, dostignućima postignutim u prevenciji zaraze HIV-om te važnosti eliminacije stigme i diskriminacije povezane s HIV-om/AIDS-om.

HIV je virus koji se prenosi spolno i krvlju, oštećuje imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu hroničnu bolest. Učenici su nošenjem crvene vrpce na mantilima ukazali na dan koji predstoji i otvarali razne priče, diskusije na navedenu svjetsku problematiku.