World Creativity and Innovation day

Na današnji dan, 21. aprila se slavi Svjetski dan kreativnosti i inovacija (World Creativity and Innovation day). Ovaj je dan prvi put proslavljen 2001. godine u Torontu.
S vremenom je dan prerastao u sedmicu, a kao početak sedmice kreativnosti je odabran 15. april, datum na koji je rođen jedan od najvećih genija koji je hodao zemljom – Leonardo da Vinci, a završava dan prije Dana planeta Zemlje kako bi se podigla svijest o kreativnosti i inovaciji iz razloga da se upravo iste te ideje okrenu prema održivosti Zemlje. 

Svjetskim danom kreativnosti i inovacija pokušavamo riješiti stare probleme na novi način s potencijalom da nađemo bolje i efikasnije načine kako bi ostvarili naše ciljeve, način kako monotoniju zamijeniti nečim novim, probuditi kreativnost i inovativnost u sebi i na kraju, svijet učinili boljim mjestom za život. 
I sami smo svjesni, ili bi barem trebali biti kako kreativnost i inovativnost su od velikog značaja u svakom aspektu našeg života, a upravo cilj Svjetskog dana kreativnosti i inovativnosti jest poticanje sviju kako bi zamislili drukčiji svijet, s nekim drukčijim rješenjima.
Najuspješniji ljudi njeguju svoju kreativnost, ali mnogi zaboravljaju važnost kreativnosti i igre. Potiskujemo svoje kreativno istraživanje misleći da je to neozbiljno i djetinjasto, no činjenica je da izražavanje kreativnosti pridonosi povećanju produktivnosti u ostalim područjima života, uključujući i posao.
Kao djeca znali smo važnost kreativnosti, maštanja i njihovog izražavanja, ali tokom odrastanja postoji tendencija da se kreativno izražavanje izgubi.
Kako bi uopće trebalo proslaviti Dan kreativnosti, odnosno kako probuditi kreativnost u sebi?
Ljude koji su kreativni odlikuje spremnost prema novim idejama, spontanost, radoznalost, borbenost, originalnost, disciplina, hrabrost, ustrajnost, individualnost, oslobođenost od stereotipa i predrasuda, osjećaj za sklad, estetsku ravnotežu i detalje.
Započnite dan s brainstormingom, sjednite i zamislite sve stvari koje inače radite tokom dana i kako bi baš njih mogli promijeniti nabolje. Zapišite svoje ideje, nacrtajte ih. Oslobodite se straha i ne slušajte druge što će reći. Umjesto toga, potaknite ih.

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.” Mahatma Gandi