10. oktobar Svjetski dan mentalnog zdravlja

10. oktobar Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) je 10. oktobra 1992. osnovala i inicirala Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Ovogodišnji dan podržavaju WHO, Međunarodno udruženje za prevenciju samoubistava i Udruženje za globalno mentalno zdravlje

Svjetski dan mentalnog zdravlja 2019. godine: ima za cilj skretanje pažnje na prevenciju samoubistava

Svakih 40 sekundi neko izgubi život zbog samoubistva. Mentalni poremećaji jedan su od najznačajnijih javnozdravstvenih izazova u evropskoj regiji WHO-a, jer su oni vodeći uzrok invaliditeta i treći vodeći uzrok ukupnog opterećenja s bolešću, nakon kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

„Prevencija depresije i suicida kod djece školskog uzrasta“ naziv je stručnog predavanja koje je održano 10.10.2019.god., povodom svečanog obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja sa ciljem prevencije i očuvanja mentalnog zdravlja djece i adolescenata. Predavanje je organizovano u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva.

Predavanju je prisustvovala direktorica naše škole- Jašarbašić Elvira,prof., pedagogica škole Tanović-Sinanović Amela i pedagog-pripravnik Nataša Đorem.