17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.
17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme.

Ove godine su srednjoškolci iz 50 lokalnih zajednice na prethodno navedene probleme djelovali kroz panel diskusije (14 zajednica) i ulične flash mob akcije (37 zajednica), te tako stavili probleme srednjoškolaca u javni diskurs i dali do znanja nadležnim institucijama da je vrijeme da se počne raditi na rješavanju problema koji se tiču srednjoškolaca.
Kroz pomenute aktivnosti, srednjoškolci su nastojali promovisati aktivnost srednjoškolaca u borbi za rješavanje problema diskriminacije i segregacije kao krucijalnu vrijednost izgradnje i poboljšanja odnosa među akterima vlasti i srednjoškolcima, te promovisali važnost ostanka mladih u Bosni i Hercegovini.
Učenici su u našoj školi imali mogućnost da se stave u ulogu nastavnika, održe jedan nastavni čas i osjete drugačiju dinamiku na nastavi.
Zaista smo ponosni što su srednjoškolci iznova dokazali svoju želju i borbu za stvaranjem bolje i perspektivnije jedine nam domovine i što su spremni u određenim situacijama promijeniti uloge kako bi svojim stavovima, iskustvima doprinijeli i drugačiji odnos prema školovanju.