DRR – Disaster Risk Reduction „Sprječavanje rizika i opasnosti od prirodnih nepogoda“

Nakon poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu – 2014.god., javila se potreba za razrađivanjem sistema djelovanja u slučaju prirodne nepogode.

CARITAS u Bosni i Hercegovini radi na projektu Sprječavanja rizika i opasnosti od prirodnih nepogoda, kroz niz aktivnosti s lokalnim zajednicama, institucijama i drugima.

Cilj projekta  je doprinos jačanju kapaciteta u lokalnim zajednicama za bolju pripremljenost za prirodne katastrofe i aktivnosti prevencije obučavanja zajednica i ljudi. Projekt je nastao nakon tragičnih poplava koje su uzrokovale katastrofalne posljedice za stanovništvo Doboja, Maglaja, Zavidovića, Olova, Orašja, Odžaka, Banja Luke, Kotor Varoši i drugih područja koji su direktno ili indirektno bili dijelom ovih nemilih događaja. Kao svojevrsni odgovor na tragediju koja je zadesila mnoge porodice, javila se potreba osvješćivanja stanovništva o važnosti prevencije od prirodnih nepogoda.

Kao jedna od aktivnosti u sklopu projekta je i predavanje koje je održano u utorak, 20.11.2018.god.za učenike naše škole, učenike III – 1 razreda. Predavanje se odnosilo na prevenciju od prirodnih nepogoda, opasnosti i ponašanje u takvim slučajevima.