21. FEBRUAR MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

UNESCO-v dokument 16/c iz 1970. godine kaže: „Maternji jezik označava put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturom grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.“

Članice Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu obilježavaju danas Međunarodni dan maternjeg jezika, s ciljem promoviranja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao višejezičnosti.

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999.-e Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Doki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestirali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Važnost toga dana potvrđena je 2001. godine aklamacijom na 31. Glavnoj skupštini    UNESCO-a. Tada je usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u petom članu piše:“…svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebno na maternjem jeziku.“

Od tada se svake godine slavi u  svijetu Međunarodni dan maternjeg jezika kao jedan od jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda.

Prema procjenama, gotovo svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6000 jezika, do kraja 21. Stoljeća odumrijeti više od polovine, čak i do 90%.

U proteklih 19 godina slavljenja maternjeg jezika naroda u svijetu cilj je bio ukazati na značaj i zaštitu jezike raznolikosti, kulturu i suživot, s akcentom na nematerijalnom naslijeđu i kulturnoj raznolikosti.

Bogato jezičko naslijeđe u Bosni i Hercegovini, upotreba i stvaranje na jezicima tri naroda i 17 nacionalnih manjina, dovoljan su razlog da se taj dan obiježava i u Bosni i Hercegovini.

Jezik, naime, nije samo “sistem jezičkih znakova uređenih prema određenim pravilima koji služi za komuniciranje u svakodnevnici“ već je svaki jezik jedinstveno spremište ljudskih iskustava i spoznaja. Očuvanje nekog jezika uvijek znači i priznanje posebne vrijednosti regionalnog identiteta, pa kad neki jezik nestane, svjetska zajednica izgubi dio znanja o samoj sebi.