5. OKTOBAR- Svjetski dan nastavnika/učitelja

Svjetski dan nastavnika obilježava se svake godine 5. oktobra. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Cilj Svjetskog dana učitelja je dati podršku učiteljima i nastavnicima, te da im se da društvena važnost koju zaslužuju.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nastavnika, u amfiteatru naše škole održana je svečana sjednica Nastavničkog vijeća na temu „Nastavnik u srcu oporavka obrazovanja“.

Svečanu sjednicu Nastavničkog vijeća je otvorila direktorica škole Elvira Jašarbašić, prof. Prisutnim članovima je čestitala Dan nastavnika sa posebnim osvrtom na težinu i složenost ovog poziva obzirom na okolnosti u kojem se nalazimo zbog pandemije. Prisutne je podsjetila da naša škola ima mnogo razloga za sreću a neki od njih su da smo u novim uslovima pokazali najbolji dio sebe, kolegijalnost i spremnost da učimo jedni od drugih. Također, je sve prisutne podsjetila da u periodu pandemije, naša škola, nije imala gubitaka među svojim uposlenicima ali da neizmjerno žalimo za svim kolegama koji su izgubili svoj život u drugim školama. Na kraju je istakla da nikad ne zaboravimo da je misija svakog nastavnika biti u srcu svakog učenika jer samo tako možemo koračati ka oporavku obrazovanja!

Nastavničkom vijeću se potom obratila predsjednica sindikata JU Srednje zubotehničke škole Sarajevo, Jeleč-Bećić dr. Azra pročitavši otvoreno pismo Sindikata srednjeg obrazovanja KS povodom 5. oktobra pod motom „Odavanje počasti prosvjetnim radnicima koje smo izgubili u vremenu pandemije“. Također, svim prisutnim se obratila Dijana Handžić, prof. bosanskog jezika i književnosti koja je pripremila tekst u kojem je istakla probleme i izazove prosvjetnih radnika sa kojima su se susreli u protekloj godini dana. Citirajući Sokrata, ukazala je da se o značaju učitelja govorilo još u staroj Grčkoj:

„Ako u Ateni ne bude krojača, Atenjani će hodati goli.

Ako u Ateni ne bude obućara, Atenjani će hodati bosi.

Ne bude li u Ateni učitelja, neće biti ni Atenjana“.

.

Po završetku svečane sjednice Nastavničkog vijeća, u amfiteatru škole je organizovana zakuska i fotografisanje.