7.april – Dan škole i svjetski Dan zdravlja

Za našu školu 7. april je od velikog značaja.Taj dan učenici naše škole i nastavnici obilježavaju Dan škole i Dana zdravlja. Nažalost, zbog aktuelne situacije u kojoj se nalazimo, pandemije koronavirusa, obustavili smo sve planirane aktivnosti. Direktorica škole Elvira Jašarbašić, prof. je istakla značaj poštovanja preporuka Kriznog štaba, te uputila učenicima riječi podrške, ohrabrenja i nade da će uskoro sve ovo biti iza nas. Posebno je naglasila kako želi da Srednja zubotehnička škola i u budućnosti odgaja i obrazuje mlade ljude koji posjeduju životne vještine koje čine suštinu savremenog obrazovanja i da će u skladu s tim postavljati viziju škole, te planirati ishode učenja.
Sutra je  i Svjetski dan zdravlja, kojeg UN obilježavaju od 7. Aprila 1948. godine kada je osnovana Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) – World Health Organization. Svjetski dan zdravlja 2020. godine posvećen je radu medicinskih sestara i babica i njihovoj nezaobilaznoj ulozi u unaprijeđenju zdravlja stanovnika čitavog svijeta, uz poruku: „Podrška sestrama i babicama” – („Support nurses and midwives”).
U ovom trenutku, medicinske sestre i babice, zajedno sa ostalim zdravstvenim radnicima, na glavnom su frontu odbrane svijeta, pogođenog pandemijom COVID – 19. Kroz podršku medicinskim sestrama i babicama, zalažemo se da njihova radna snaga bude dovoljno snažna da bi svi, gdje god se nalazili, imali osiguranu zdravstvenu zaštitu. Upravo iz tog razloga u ovoj međunarodnoj godini medicinskih sestara i babica, Svjetski dan zdravlja treba da naglasi trenutni status sestrinstva širom svijeta, ali i da naglasi da u ovim teškim trenucima bez medicinskih sestara ne bi bilo odgovora, kao i da bez sestara i babica svi i svugdje, ne bi mogli dobiti zdravstvenu zaštitu koja nam je potrebna. Ove hrabre ljude treba spominjati uvijek, a ne samo sada, jer oni su tu za nas i rade najbolje što znaju. Podržimo ih tako što ćemo ostati kući i pridržavati se smijernica Kriznog štaba jer to je najmanje što možemo učiniti za njih.
Dragi učenici, roditelji i uposlenici želimo vam sretan Dan škole i sretan Dan zdravlja i nadamo se da ćemo se uskoro vidjeti i nadoknaditi sve propušteno, a do tada ostanite zdravi i veseli.