Kamerni teatar

Nastavljamo davati podršku našim učenicima da na trenutak zaborave situaciju u kojoj se svi nalazimo pa smo tako pripremili iznenađenje koje će im, nadamo se, olakšati svakodnevnicu.
Zahvaljujući suradnji sa Kemernim teatrom 55, učenici naše škole su danas, 10.aprila u 13h imali priliku online pogledati predstavu “Teferič”.
“Teferič” je komedija koju je prema tekstu Derviša Sušića režirao Aleš Kurt. Vrlo vješto i bez dlake na jeziku razračunava se sa vlašću, na svim nivoima. “Teferič” je satira o vlasti i kandžiji. Iako vremenski smještena u doba turske vladavine na ovim prostorima, u neko malo selo, predstava pokazuje odnos vlasti i naroda koji je i danas aktuelan.
Ono što ovaj tekst čini bezvremenim je upravo to što on savršeno rezonira sa današnjim vremenom, sa današnjom vlašću i njenim (ne) odnosom spram svojih podanika, sa ulizivačkom sviješću potkazivača i sitnih vlastodržaca, mitom, korupcijom i nesvakidašnjim nepotizmom koji, neuništiv i vremenom nenačet, ostaje isti sad, kao i prije nekoliko stoljeća.
Iako ovo neće u potpunosti nadomjestiti osjećaj živog pozorišta kojem se naši učenici jedva čekaju vratiti, ovo je trenutno alternativa koja nam može olakšati ostanak kod kuće.