DAN DRŽAVNOSTI

25.i 26.novembra 1943.g. u Mrkonjiić Gradu održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BIH –ZAVNOBIH.BiH je u okviru Narodnooslobodilačkog pokreta,dobila svoje narodno predstavništvo koje je postavilo jake temelje za obnovu državnosti BiH.

Tada po mećavi,nevremenu I velikoj zimi,bez hrane,odjeće I obuće,a za vrijemenjemačke okupacije,delegate sva tri naroda BiH su se probijali,da bi tamo stigli I donijeli važne odluke I tako položili temelje državnosti BiH.Tada je ZAVNOBIH definirao BiH kao ravnopravnu jugoslovensku,federalnu jedinicu,unutar koje će Hrvati,Bošnjaci,Srbi I drugi narodi živjeti u slobodi I jednakosti.

Dan državnosti Bi Hsu izglasali 247 vijećnikaZAVNOBIH-a svih bh.naroda I oni su potvrdili identiteti državnost BiH.U stvari,to je nastavak obnovehiljadugodišnje historijske,državne tradicijeBiH ,odnosno da nikada nisu prekinuta nastojanja bh.patriota da se očuva njen integritet I učvrsti državno-pravni suverenitet.

Obilježavanje Dana državnosti BiH je građanska dužnost svih njenih građana,a ujedno je I dobra prilika da se sjetimo svih vrijednosti borbe za ljudska prava,borbe protiv fašizma,borbe za slobodu,te značaju državnosti naše jedine domovineBosne I Hercegovine.

Svim učenicima, uposlenicima Srednje zubotehničke škole kao i građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine!Odlukom Ministarstva za odgoj i obarazovanje Kantona Sarajevo, petak, 25.11.2022. godine je naradni dan.

DirektoricaElvira Jašarbašić, prof.