DAN NASTAVNIKA- OBAVIJEST

DAN NASTAVNIKA- OBAVIJEST

Dragi učenici i nastavnici,
Svjetski dan nastavnika obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.
U srednjoj zubotehničkoj školi ponedjeljak 05.10. bit će nenastavni dan. A u utorak 06.10.2020. nastava će se odvijati po rasporedu od ponedjeljka.
Na Svjetski dan nastavnika moramo se sjetiti koliki je nastavnicima izazov pružiti učenicima dobro obrazovanje, temeljeno na visokim standardima, kao i učiniti škole mjestima gdje se djeca osjećaju dobrodošlima i ohrabrenima, gdje se prema svakom djetetu odnosi s dostojanstvom, omogućujući mu tako da ispuni sav svoj potencijal. I zato, ne samo na ovaj dan, već cijelu godinu pokažimo da razumijemo plemeniti i teški rad nastavnika, te da cijenimo njihovo zalaganje za što bolje uvjete za podučavanje i usvajanje znanja.
Nastavnici širom svijeta gotovo svakodnevno daju izjavu prilikom pristupa nastavničkom pozivu. Ovo je prilika da se svi nastavnici prisjete riječi koje su svečano izjavili.
SVEČANA IZJAVA NASTAVNIKA PRILIKOM PRISTUPA POZIVU
”Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo učenici nego i djeca i neću nikad zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege biće uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalnu pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.”
Ovu svečani izjavu za sve prosvjetne radnike u svijetu prema zamisli UNESCO-a napisao je 1966. godine R. Dottrens.