eTwinning od A do Ž

Svjesni činjenice da nas profesionalni razvoj ne završava formalnim obrazovanjem, a opredjeljeni za cjeloživotno ucenje, profesorice naše škole, Elma Jusić i Šemsija Kulenović, prisustvovali su Trećoj godišnjoj konferenciji „eTwinning od A do Ž / од A до Ш“ koja se održala u Doboju, 11.10.2018 i 12.10.2018. godine.

Što je eTwinning

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+. www.eTwinning.net je portal namijenjen međunarodnoj saradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Sam portal www.eTwinning.net služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i saradnju s kolegama iz europskih škola.

Najveće prednosti eTwinninga

 

Fleksibilnost – sami određujete tempo koji vam odgovara. Nakon što se registrujete niste obavezni odmah započeti projekt. Pogledajte što drugi rade, razmislite kakva bi saradnja odgovarala NPP-u, pitajte učenike koje su njihove želje u vezi međunarodne saradnje. Kada ste spremni, osmislite projekt, pronađite partnera i započnite s aktivnostima u razredu.

 

Jednostavnost – za prijavu na portal nema papirologije. Prijava traje par minuta, isto kao i registracija projekta. Portal vam nudi različite alate koji vam olakšavaju i omogućavaju provedbu projekta. Kada započnete projekt, otvara vam se mogućnost korištenja „TwinSpacea”- platforme koja nudi prostor za razmjenu dokumenata, fotografija, radova vaših učenika, chat za vas i vaše učenike, mogućnost vođenja bloga projekta itd.

 

Sigurnost – eTwinning je sigurno i provjereno on-line okružje za vas i vaše učenike. Agencija za mobilnost i programe Europske Unije (vaša nacionalna služba za podršku) provjerava jesu li korisnici zaista nastavnici, pedagoški djelatnici ili nenastavno osoblje u ustanovama u kojima su naveli da su zaposleni.