POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA – POTOČARI

POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU

SREBRENICA – POTOČARI

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kanton Sarajevo školske 2018/2019.god. obezbijedilo je sredstva za realiziranje posjete Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari za učenike drugih razreda srednjih škola. U ponedjeljak, 15.10.2018.god., učenici drugog (II) razreda (4 odjeljenja, 103 učenika) JU SREDNJE ZUBOTEHNIČKE ŠKOLE posjetili su Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995.godine.

Sa učenicima drugog (II) razreda naše škole u pratnji razrednika i nastavnica JU Srednja zubotehnička škola (nastavnica: Dijana Husković, Zorana Milanović, Šejla Vojniković i Edina Ibišević – Fišeković) išli su i učenici:

  • Srednje mašinske tehničke škole,
  • Gazi Husref –begova medresa,
  • Srednja muzička škola,
  • Gimnazija Sarajevo Schol of Science and Technology.

U 08.00h ispred Zemaljskog muzeja Sarajevo je bilo vrijeme polaska 8 autobusa i 404 učenika i nastavnika, a vrijeme povrataka 19:00h.

Nastavnica historije Šejla Vojniković je ispred muzeja učenicima prenosila historijske činjenice vezane za period agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.godine, s posebnim osvrtom na događaje koji su prethodili 11.07.1995. godine, zatim danu pada Srebrenice, kao i opis događaja koji su uslijedili nakon pada Srebrenice.

Učenici su pri samom dolasku obišli i pogledali stalnu postavku Srebrenički genocid- muzej, uputili su se prema Multimedijalnoj sobi/Dokumentacionom centru SENSE kako bi pogledali video projekciju o genocidu u Srebrenici u trajanju od 30 minuta (film), obišli tvornicu akumulatora (halu gdje su bili zarobljenici), a potom ušli u mezarje kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida u julu 1995. godine. Nakon toga, učenici su se okupili ispod Musale, centralnog dijela mezarja, gdje im je jedan od kustosa održao historijski čas, a po završetku časa učenici su autobusima otišli do centra Srebrenice i krenuli nazad za Sarajevo.

Još jednom se zahvaljujemo resornom Ministarstvu na organiziranoj posjeti, obezbijeđenoj policijskoj pratnji i pratnji vozila hitne pomoći kao i svim nastavnicima i učenicima koji su se odazvali i posjetili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

U našoj školi  je praksa da učenici IV-ih razreda posjete Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine tako da je i školske 2018/2019.god. planirana posjeta i za učenike završnih razreda JU Srednje zubotehničke škole.