KAKO USPJEŠNO UČITI?

KAKO USPJEŠNO UČITI?

Mnogima je škola dosadna i povezuju je s učenjem. Međutim, učenje kao proces saznavanja i obogaćivanja sebe može biti vrlo privlačno. Važno je da imamo dobru motivaciju.
Ko ne bi volio da uči brzo i efikasno, da uči i ima mnogo vremena za druge stvari? Ali, nažalost, učenje zahtjeva i mnogo energije, ličnog angažovanja i vremena. Ipak, dobro je držati se određenih pravila.

 1. Slušaj dobro šta se priča na času, bilo da profesor predaje ili ispituje. Ako, već, tako mnogo vremena provodiš u školi iskoristi ga korisno i tu saznaj što više, pa će ti kod kuće biti potrebno manje vremena za učenje.
 2. Piši bilješke na svoj način razmišljajući o onom o čemu profesor govori!
 3. Kod kuće pročitaj novu lekciju iz knjige istog dana kada si je slušao u školi, bez opterećenja da je naučiš i uporedi je sa svojim bilješkama koje možeš da dopuniš.
 4. Kad odlučiš da učiš, nemoj odmah da čitaš i ponavljaš. Prvo pogledaj lekciju u cjelini, pročitaj naslove, podnaslov, a posebno ono što je boldirano u tekstu.
 5. Pitaj se šta treba da naučiš, šta od postojećeg znanja možeš da iskoristiš (bilo da si o tom čitao, gledao na TV-u, čuo na radiju!) i čemu to znanje služi!
 6. Uči dio po dio. Ukoliko je lekcija dugačka i teška, dobro je da je podjeliš u smisaone cjeline.
 7. Tekst podvlači na svoj način, možeš raznim bojama, a pored teksta bilježi svoje komentare i pitanja.
 8. Obavezno razjasni sve termine i činjenice, nemoj da učiš napamet ono što ne razumiješ!
 9. Ukoliko imaš mogućnosti, pročitaj i iz nekog drugog izvora o istoj stvari (enciklopedije su vrlo korisne knjige, internet je nepresušan izvor informacija!)
 10. Rasporedi učenje. Ako gradivo sadrži velik broj podataka koje treba da zapamtiš, ne sve odjednom, već rasporedi učenje na više dana ili više puta u toku dana!…
 11. I, na kraju, ono što bi većina učenika najradije preskočila – jednom naučeno gradivo – treba redovno obnavljati!
  Mi tokom života učimo i tako stičemo znanja, vještine, navike, motivacije, neke emocije, različite ocobine ličnosti i karakterne crte ličnosti. Da nema učenja ne bi bilo civilizacije, umjetnosti, nauke. To je proces koji je neophodan da bi se čovjek održao, proces važan za razvoj čovjeka i formiranje njegove ličnosti, kao i za cjelokupan razvoj čovječanstva!
  Zato dragi naši učenici organizirajte svoje vrijeme na pravi način kako bi imali što više vremena za druženje ili slobodne aktivnosti. Ukoliko ne znate kako i – dobro došli ste uvijek kod pedagoga škole koji će vam sigurno pomoći.
  Sretno!!!