Panel diskusija Asocijacije XY i Konferencija o vršnjačkom nasilju

Panel diskusija Asocijacije XY i Konferencija o vršnjačkom nasilju

Sarajevski otvoreni centar

U ponedjeljak, 10.12.2018.god. direktorica škole Elvira Jašarbašić, prof.  učestvovala je na panel diskusiji pod nazivom:

 

„Da  li mladi ljudi u BiH imaju podršku u očuvanju svog zdravlja“.

 

Panel diskusija se održala u hotelu Holiday u organizaciji Asocijacije XY.

U okviru Foruma mladi su dodijelili zahvalnice zaslužnim osobama iz zdravstvenog i obrazovnog sektora koji su dali značajan doprinos kada je u pitanju unapređenje zdravlja mladih.

Kao jedna od dobitnica zahvalnice je i direktorica srednje zubotehničke škole Elvira Jašarbašić, prof. za poseban doprinos i iznimnu posvećenost razvoju, implementaciji i unapređenju programa usmjerenih na promociju zdravlja i zdravih životnih stilova mladih u BiH, zatim pomoćnica Federalne ministrice za obrazovanje i nauku Nadija Bandić, programski analitičar Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) Enida Imamović, direktor OŠ „ Malta“ Asmir Hasičić, nastavnik Zdravih životnih stilova OŠ „ Malta“ Amsar Hadžimujić.

 

Programi sektora Zdravlje i zdravi stilovi života Asocijacije XY posvećeni su unapređenju zdravlja mladih, sa fokusom na ranjive i marginalizirane grupe. U sklopu programa redovno se sprovode aktivnosti koje uključuju mlade i mobiliziraju učenike osnovnih i srednjih škola, nastavnike, pedagoge i druge profesionalce koji direktno rade sa adoloscentima i mladim ljudima. Pored edukacije o zdravstvenim pitanjima, Asocijacija XY potiče mlade na aktivizam, volontiranje, pomoć ugroženim populacijama što je važan preduslov u promociji i zaštiti zdravlja, a dva (2) učenike iz naše škole su također dobili zahvalnice za doprinos u radu Asocijacije XY, a to su:

  1. Durmić Elmir, učenik IV-3 razreda
  2. Delalić Eldar, učenik IV-1 razreda

Povodom Dana ljudskih prava, Sarajevski otvoreni centar  je isti dan, 10.12.2018.god., u sali hotela Marriott organizirao Konferenciju pod nazivom

„Međuvršnjačko nasilje na osnovu različitosti – razmjena iskustava“.

Konferenciji su prisustvovali pedagog škole Meliha Branković i  par učenika iz III – 3 u sklopu projekt Građanin:

  1. Mešić Ajla
  2. Ademović Amila
  3. Bilić Riad

Na poludnevnoj konferenciji se razgovaralo o strategijama borbe protiv vršnjačkog nasilja, problemima vršnjačkog nasilja na osnovu rodnih identiteta, o stresu manjine i predstavljeni su rezultati istraživanja, primjeri dobre prakse borbe protiv vršnjačkog nasilja  koje su razvile pojedine institucije i nevladine organizacije iz BiH.

Na panel diskusijama panelistice: Dragica Radović (Ombudsman za djecu Republike Srpske), Emina Jusufbegović (Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK), Dželila Mulić Čorbo (Fondacija lokalne demokratije), Merima Pašalić (psiholog JU Treća gimnazija Sarajevo), Belma Žiga (KBT i integrativna psihoterapeutkinja za djecu i adoloscente, Fondacija Krila nade) i Slobodanka Dekić (autorica istraživanja o međuvršnjačkom nasilju) su razmijenile iskustva iz svog ugla ističući bitnost i uključenost zajednice kao suport u borbi protiv nasilja i dale mogućnost sudionicima da iskažu svoje mišljenje i iskustva povodom  navedene problematike.