Razmjena učenika Medicinske škole Dubrovnik i Srednje zubotehničke škole Sarajevo u okviru projekta E-medice

Razmjena učenika Medicinske škole Dubrovnik i Srednje zubotehničke škole Sarajevo u okviru projekta E-medice

” Jedemo (ne) zdravo u školi”

Medicinska škola Dubrovnik, u periodu od 06. i 07.12. 2018 god.,ugostila je učenike i nastavnike iz Srednje zubotehničke škole Sarajevo  u okviru E- medica projekta: “Jedemo (ne) zdravo u školi”.

Učenici Medicinske škole Dubrovnik, su sa svojom nastavnicom stručnih predmeta dr.med Lanom Ferizović- Karađole, inače voditeljem projekta, dočekali  goste iz Sarajeva uz pjesmu i piće dobrodošlice tj. uz ” Zdravi napitak”.

Uz čašu “Zdravlja” raspjevano su počeli sa radom i pjesmom:

 

” Dobro nam došla Sarajevska raja, Dubrovnik i Sarajevo veliki projekt spaja;

Dignimo čašu zdravog napitka nazdravimo u ime E- medica projekta;

Na projektu radimo vješto,  što jesti na odmoru u školi pitamo se često…”

 

Prisutnim su se obrati voditelji projekta: dr. med Lana Ferizović- Karađole, dr. med  Šime Karađole i dr. Melisa Livnjak-Krdžalić, te koordinatori projekta: Marija Čupić, mag. sestrinstva, dr. Ezrema Boškailo i direktorice obje škole suradnice: mr.sc.Marina Rudenjak- Lukenda, prof savjetnik i Elvira Jašarbašić, prof.

Nakon upoznavanja međusobno su podijelili i prigodne poklone.

Učenici iz Medicinske škole Dubrovnik:

  • Anđela Tošić,
  • Željka Mihaljević,

kao i učenici Srednje zubotehničke škole Sarajevo :

  • Ajla Kapidžić,
  • Dalila Osmanović,
  • Eldar Delalić,
  • Elmir Durmić

vrijedno su radili na projektu te prezentirali analizu ankete o prehrambenim navikama učenika u školi kao i analizu BMI razredima u obje škole suradnice .

 

Večernje druženje su nastavili na Stradunu gdje im je zapjevalo “Prljavo kazalište”, što je oduševilo i domaće i goste.

Slijedeći dan, iako umorni, učenici su nastavili  raditi od ranih jutarnjih sati, te su bili prisutni  na satima iz Anatomije i fiziologije u 2a razredu smjera Farmaceutskih tehničara-tehničarki, gdje su sa dr.Lanom ponovili anatomsku građu i ulogu pojedinih dijelova probavnog sustava, a posebnu pažnju posvetili su zubima, gdje su učenici Srednje zubotehničke škole Sarajevo, budući zubni tehničari i stomatološke sestre-tehničari,  pokazali i proširili znanje svojim kolegama/ vršnjacima iz Dubrovnika o dentalnom zdravlju.
Nakon nastave iz anatomije, učenici i nastavnici iz obje škole krenuli su u šetnju Stradunom pod stručnim vodstvom profesora povijesti Nikše Grbića koji je na zanimljiv i zabavan način proveo i domaće i goste kroz „Dubrovačku zdravstvenu povijest“. Tako su posjetili najstariju ljekarnu na svijetu- Ljekarnu Male braće, Muzej franjevačkog samostana, Knežev dvor, Crkvu sv. Vlaha, Katedralu, Lazarete…

Druženje se nastavilo uz morsku obalu. Nova prijateljstva rodila su se između Dubrovnika i Sarajeva. Sretni i zadovoljni, pomalo tužni zbog rastanka, ali već u iščekivanju slijedećeg

” Sarajevskog sastanka”…