Kroz nastavu književnosti slavimo ljubav u Srednjoj zubotehničkoj školi

Za mnoge ljude, ljubav je ono što ih pokreće i čini srećnima. Ona je bila inspiracija mnogim piscima i umjetnicima. Za sve one koji si zaljubljeni i vole ona je ne samo emocija nego i način života. Prema Stendalovim riječima: “Ljubav je poput groznice – ona dolazi i odlazi, a volja na nju nema nikakav uticaj.”

Možemo samo da joj se prepustimo i prihvatimo stanje u kojem su povreda i utjeha, razum i strast, snaga i slabost ravnopravni. Pa iako, kako kaže naš pisac Meša Selimović, “sve zbunjuju te male stvari sa ljubavlju”,u stvarnosti je “ ljubav je jedina stvar u svijetu koja odbija sve zlo i koja te uvijek iznova učini da se osjećaš dobro.”

A koliko smo se dobro dobro osjećali na nastavi Bosanskog jezika i književnosti u prvim razredima Srednje zubotehničke škole govore i ove fotografije na kojima učenici naše škole slave ljubav kroz niz aktivnosti koje su upriličili tokom realizacije lektire “Romeo i Julija”. Želeći nam i vizuelno prenijeti to da je ova prekrasna priča o mladima, koji snagom svoje ljubavi prevazilaze granice nametnutih i besmislenih podjela među ljudima, završila njihovom tragičnom žrtvom oni su se odjenuli u crne majice. Priču su upotpunili i crvenim balonima koji razbijaju crnilo i refleksijom svjetlosti od njihovu površinu šire snop obojenog i dinamičnog utiska koji simbolizira život u svoj njegovoj snazi i punini, život koji je trebao da nam bude vrhovni autoritet, život koji je bez ljubavi nemoguć.

U njihovom projektu našlo se i mjesta za prezentacije, glumu, plakate,
crteže i mnogo drugih medija preko kojih su u skladu sa svojim afinitetima
učenici upotpunili doživljaj ove priče. Mi smo prepoznali kvalitet njihovog
rada i ovom prilikom dali smo im mogućnost da šire svoju poruku ljubavi i
izvan granica svoje učionice.
Nadamo se da smo na ovaj način potakli i ostale učenike naše škole da
pripremaju nove projekte i svoju nastavu učine zanimljivijom. Mi ćemo
njihov trud svakako prepoznati i nagraditi.