MUZEJ RATNOG DJETINJSTVA SARAJEVO-Edukativne online radionice

Protekle sedmice, 22.03.2021. godine i 24.03.2021. godine, Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo je u saradnji sa školom za učenike III i IV razreda                       (smjer zubnih tehničara) na čelu sa prof. historije Šejlom Vojniković, organizovao dvije edukativne online radionice u trajanju oko 90 minuta putem Zoom aplikacije na temu: Kako mladi mogu uticati na mir u svijetu?

Na samom početku muzejski edukatori su učenicima priredili virtuelni obilazak muzeja. Tom prilikom učenici su imali mogućnost pogledati preko 3000 muzejskih eksponata kao što su dnevnici, pisma, knjige, odjeća i igračke. Uz virtuelni obilazak muzejskih eksponata, muzejski edukatori su učenicima dali pojašnjenja da se iza svakog od njih nalazi i priča, tj. sjećanje njegove vlasnice ili vlasnika. Te priče iz različitih uglova svjedoče kako oružani sukobi mogu uticati na djetinjstvo: kako djeca i mladi tada idu u škole i kako su one organizovane, kako i odakle se nabavlja hrana i odjeća, kakva su iskustva onih koji moraju pobjeći iz svojih kuća. Međutim u isto vrijeme oni ukazaju i na otpornost djece i mladih koju imaju i kad je bilo najteže.

Tokom virtuelnog obilaska su razgovarali o osjećanjima koja bude neki od eksponata. Nakon virtuelnog obilaska učenci su podijeljeni u dvije grupe čiji je cilj bilo na osnovu heurističke i dijaloške metode probude kod njih analitičku razmjenu mišljenja na temu: Kako mladi mogu uticati na mir u svijetu? U tome su i uspjeli!

Škola se ovim putem zahvaljuje Muzeju ratnog djetinjstava Sarajevo na saradnji ali i na znanju i iskustvu koje su naši učenici stekli.

 Uprava škole