OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

DAN DRŽAVNOSTI  25.11.2018.god. je jedan od najvažnijih datuma u historiji naše domovine koji je u našoj školi obilježen u petak, 23.11.2018.god.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini koji se obilježava svakog 25.11. Na taj dan 1943.godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar federalnih jedinica, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude  zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

ZAVNOBiH je postao jedino političko predstavništvo naroda BiH, a na ZAVNOBIH je preneseno ovlaštenje da vrši funkciju narodne vlasti kao njen najviši organ vlasti u BiH.

Od svog nastanka do danas naša domovina je prolazila kroz teška i izazovna historijska razdoblja i suočavala se sa pitanjem opstanka u više navrata, ali odlučnost njenih građana, njenih naroda je uvijek odnosila pobjedu nad svim silama i snagama koje nisu željele vidjeti cjelovitu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Hrabrost građana Bosne i Hercegovine i odlučnost da se brani domovina su bili ključni razlozi za opstanak BiH i u periodu od aprila 1992.god. do novembra 1995.godine, te zahvaljujući toj činjenici proslavljamo godine života u slobodi.

Odluke prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva.

Pošto je Dan državnosti 25.Novembar tekuće 2018.god. u nedjelju, odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u ponedjeljak, 26.11.2018.god. je neradni i nenastavni dan.

Svim učenicima, uposlenicima Srednje zubotehničke škole  kao i građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine