Postignuće naše učenice u Brilliant Remote Sensing Labs programu

Učenica naše škole Lamija Ćesko postala je certificirani mlađi analitičar i tumač za satelitske slike, položivši teoretski dio ispita programa Brilliant Remote Sensing Lab. Nakon položenog završnog ispita certifikatom je potvrđeno znanje vezano za analizu i prepoznavanja sadržaja satelitskih snimaka, vizuelne interpretacije objekata na satelitskim snimcima (kako zaključiti i razlikovati objekte na snimci primjenom oblika, sjene, boje, tona, teksture, uzorka, visine i dubine..). 

Lamiji su sada otvorena vrata da samouvjereno krene naprijed do sljedećeg praktičnog dijela ispita, kako bi primijenila ovo znanje u praktičnim koracima obrade satelitskih slika pomoću alata za daljinsko prepoznavanje ERDAS imagine. 

Učešćem u ovakvim i sličnim projektima njegujemo neke od osnovnih kompetencija kao što su kumunikacija na stranom jeziku, matematičko-informatičke kompetencije i osnove kompetencije u nauci i tehnologiji, te osposobljavanje za proces učenja, istrajnost i organizaciju samostalnog učenja. Zahvaljujemo našoj profesorici Adeli Subašić-Kopić koja u okviru sekcije astronomije i fizike pruža priliku našim učenicima i učenicama da prošire svoje znanje, a učenici Lamiji Ćesko upućujemo iskrene čestitke.