Tim naših učenika ima prvo preliminarno otkriće asteroida

Prvo preliminarno otkriće asteroida našeg tima u kampanji potrage za asteroidima u organizaciji International Astronomical Search Collaboration (IASC) i Astronomskog društva Orion (voditelja projekta za Bosnu i Hercegovinu). Naša ekipa ima mogućnost da, prema preliminarnim rezultatima, otkriveni objekat p11nZxg, označen kao ADO0005 dobije konačnu potvrdu i imenovanje. Pored navedenog otkrića naša profesorica fizike Adela Subašić-Kopić, koja je ujedno i voditeljica sekcije kao i jedna od koordinatorica projekta bilježi nekoliko otkrića koji čekaju konačnu potvrdu. Također, zbog iznimnog truda i sjajnih rezultata naš učenik Timur Jukić postao je jedan od koordinatora projekta. 

Ostali učenici i učenice koje učestvuju u projektu su: Amila Čelik, Iman Šemić, Amna Planja i Nejra Behlulovic. Čestitke svim učesnicima u projektu i puno sreće u slijedećoj kampanji koja počinje početkom marta.

Pored tima iz naše škole u projektu učestvuju brojni ljubitelji astronomije iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, između ostalog, članovi Astronomskog društva Orion, studenti Prirodno-Matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te učenici Gimnazije Bosanska Krupa, Gimnazije Banja Luka, Gimnazije Dobrinja iz Sarajeva, Druge Gimnazije Sarajevo, kao i predstavnici Franjevačke klasične Gimnazije iz Visokog. 

Obzirom na sve veće tehnološke mogućnosti satelita, kao i veliki broj satelitskih snimaka koji ostanu neanalizirani, pronalazak asteroida, koji svojom putanjom potencijalno mogu donijeti opasnost našoj planeti, postaje sve obuhvatniji zadatak. IASC (International Astronomical Search Collaboration) je upravo program koji omogućava običnim građanima, koji često nemaju formalno naučno obrazovanje, da pomoću softverske analize setova satelitskih fotografija svemirskog prostranstva snimljenih sa Havaja koristeći Pan-STARRS (The Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System), utvrde postojanje i tačnu lokaciju svemirskih tijela označenih kao asteroidi unutar našeg Sunčevog sistema.