“Prevencija trgovine ljudima”

Naši učenici (kao glavni glumci: Adna Subašić, Adisa Gagula, Kerim Kurtović i Timur Jukić, kao sporedni glumci: Lamiya Hadžiahmetović,Nejra Pepić, Lana Tomić, Aida Memišević, Emina Selimović, Hena Katana, Diyala Kratovac, Tajra Đip, Lamija Hasanić, Muhamed Džabija, Ajdin Ćesko, Gana Sakić, Fatima Halilovic, Tajra Triśić, Hena Kavazović, Ilhana Muhić, Zara Špago, Hena Kapidžić, Ridvan Dizdarević, Adi Bajramović,Amina Boloban, a sve je to snimio i uredio Hamza Avdagić) uz podršku direktorice, pedagoga i psihologa škole su snimili film “Prevencija trgovine ljudima”. U realizaciji snimanja filma svoju pomoć su nam pružili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, PU Centar. Veoma smo im zahvalni jer su dali svoj doprinos u snimanju filma.Film je proglašen za najbolji u kategoriji za srednje škole.

U nastavku poruka ministrice Naide Hota- Muminović:“U prethodne dvije godine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje realiziralo je niz aktivnosti propisanih Akcionim planom Kantona Sarajevo za provođenje Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za razdoblje od 2020. do 2023. godine. Jedna od tih aktivnosti bila je izrada edukativnog filma na temu prevencije trgovine ljudima, s posebnim naglaskom na zaštitu mladih od 14 do 19 godina. Učenici osmih i devetih razreda osnovnih škola, te trećih i četvrtih razreda srednjih škola, zajedno sa stručnim saradnicima, nastavnicima i ravnateljima, pripremili su navedene edukativne filmove.

Žiri, kojim je predsjedala poznata redateljica Aida Begić, imao je izuzetno težak zadatak, ali ipak su odabrali najbolje od najboljih. Najbolji film iz kategorije srednjih škola je film Srednje zubotehničke škole, a najbolji film iz kategorije osnovnih škola je film Prve osnovne škole.Ovo je primjer kako se razvijaju protektivni faktori u školskim zajednicama: podrška, empatija, druženje među vršnjacima, kreativnost i posvećenost radu. Na ovaj način smanjuje se utjecaj rizičnih faktora koji mogu dovesti do neprihvatljivih ponašanja, te se razvija funkcionalna pismenost. Učenici postaju vidljivi u vršnjačkoj skupini na osnovu istinskih vrijednosti jer se kroz ovakve aktivnosti iskazuje kreativnost, što ima značajnu odgojnu komponentu i važnost za budućnost koja je pred učenicima.U ovom projektu sudjelovale su sljedeće škole: Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije, Druga gimnazija, Srednja zubotehnička škola, Katolički školski centar “Sveti Josip” – Opća realna gimnazija, Osnovna škola “Aleksa Šantić”, Osnovna škola “Alija Nametak”, Osnovna škola “6. Mart” i Prva osnovna škola.”