Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra svake godine, a pokrenula ga je Svjetska federacija za mentalno zdravlje u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Cilj je da se unaprijedi znanje, podigne svijest i pokrenu aktivnosti koje promovišu i štite mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo svakog čovjeka. Ove godine učenici naše škole, predstavnici vijeća učenika, su u pratnji psihologinje Azre Čehajić prisustvovali edukativnoj radionici za srednjoškolce povodom mentalnog zdravlja koja je bila organizovana od strane udruženja Menssana u Kamernom teatru.

Svjetski dan mentalnog zdravlja 10. oktobra 2023. učenici naše škole su, u pratnji školske psihologinje Azre Čehajić, uzeli učešće na Festivalu mentalnog zdravlja u organizaciji udruženja Menssana i ineraktivno sudjelovali na radionici za srednjoškolce, na kojoj su imali priliku upoznati se sa glumcem Davorom Golubovićem, te s njim razgovarati o smislu života, važnosti svake životne uloge koju imamo tokom života i svijesnosti emocija koje prate te uloge. Uz poruku da dobro mentalno zdravlje omogućuje pojedincu da se suprostavi svim životinim poteškoćama i ulogama kroz koje prolazi.

“Jedina osoba s kojom se treba uspoređivati je ona osoba koja ste bili u prošlosti. Jedina osoba od koje trebate biti bolji je ona koja ste sada.”

Sigmund Frojd