Dan učitelja – nastavnika

Dragi učenici i nastavnici,

5. Oktobar se u više od 100 zemalja svijeta obilježava kao Dan učitelja, kao spomen na 05. Oktobar 1966. godine kada je potpisana preporuka o statusu učitelja uz odgovor na pitanje: „Koje je zanimanje društvu najpotrebnije?“. Prema UNESCO-u obilježavanje ovog dana ima za cilj da pokaže kako je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažijih za ukupan razvoj društva.

Kvalitetni nastavnici od ključne su važnosti u pružanju kvalitetnog obrazovanja i svakodnevnim radom daju ogroman doprinos općem razvoju gradeći njegove ljudske temelje – razvijajući djetetov kapacitet i želju da uči. Širom svijeta milioni djece još uvijek se moraju nositi s velikim preprekama u sticanju osnovnog obrazovanja. Na žalost, od preko 60 miliona nastavnika u svijetu, koji podučavaju više od milijardu djece, mnogi rade u vrlo teškim uvjetima. Nedostatak kvalificiranih nastavnika najveća je prepreka za školovanje miliona ljudi u zemljama u razvoju. Sveukupno nedostaje više od 18 miliona nastavnika, od kojih 4 miliona samo na afričkome kontinentu. Gotovo šestina svjetskog stanovništva ne zna čitati ni pisati. Imamo 100 miliona djece koja ne primaju nikakvo obrazovanje.

Zato izrazimo na ovaj dan zahvalnost i poštovanje za znanje koje naši nastavnici svakodnevno prenose i strpljenje kojim vode svoje učenike do vrijednih saznanja.

U srednjoj zubotehničkoj školi ponedjeljak 05.10. bit će nenastavni dan.